FOTOGRAFI | Pavo Urban (1968-1991)

Sjećanje na talentovnog fotografa koji je nažalost prerano izgubio život snimajuči rat u Dubrovniku, gotovo na samom početku fotografske karijere. Bile su mu samo 23 godine. Pavin uzor u fotografskom svijetu bio je Robert Kapa, ratni fotograf koji je takođe izgubio život u ratu, poznat je Kapin rečenica “Ako slika nije dovoljno dobra, nisi dovoljno blizu”, nažalost Pavo je bio preblizu.

Pavo Urban rođen je u Dubrovniku 1. kolovoza 1968. Završio je Srednju pomorsku školu i bio student Pomorskog fakulteta u Dubrovniku. Plovio je vrlo kratko na bijeloj floti Jadrolinije. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi. Kasnije postaje član Foto kluba Marin Getaldić u Dubrovniku.

U rujnu 1991. primljen je na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, na smjer filmsko i TV snimanje, ali studij nije nikad započeo jer je odlučio ostati u ratnom Dubrovniku. Kao dragovoljac već 29. rujna 1991. nalazi se na prvoj crti bojišnice u Župi dubrovačkoj. Tu započinje njegov ratni fotografski opus (rat-art). Padom Župe dubrovačke vratio se u Dubrovnik gdje počinje raditi za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju kao ratni reporter. U tom svojstvu zabilježio je i prvi pogodak u povijesnu gradsku jezgru, 26. listopada 1991. Svoj je posao obavljao iznimno sustavno i savjesno. Tako je, u rano jutro 6. prosinca 1991., počeo snimati i najžešći napad na Dubrovnik. Tom je prilikom, na kraju dramatične serije od 12 snimaka, i poginuo. Imao je 23 godine.

Hrvatska, Dubrovnik, 1991. Lijevo, zadnja fotografija Pave Urbana, poslije koje je pogođen krhotinom granate.

FOTO: Pavo Urban

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: