NAGRADE | Najbolji fotoreporteri u Hrvatskoj i Srbiji

I ove godine u Hrvatskoj i Srbiji dodjeljene su nagrade najboljim fotoreporterima, odnosno fotografima koji rade za medije za njihov rad u protekloj godini. U Hrvatskoj nagaradu dodjeljuje Zbor hrvatski fotoreportera i HND za najbolju novinsku fotografiju u godini, dok nagradu u Srbiji Pres foto Srbija dodeljuju Asocijacija medijskih fotografa Srbije, Centar za razvoj fotografije i Udruženje novinara Srbije.

Nažalost, takva vrsta nagrade u našoj zemlji ne postoji, što samo govori kakav je odnos prema fotoreporterskom poslu kod nas, jako je žalosno što je takva situacija, obzirom na veliki broj kvalitetni fotoreportera u BiH koji bilježe svakodnevna dešavanja u našoj zemlji. Kada bih postojala nagrada ne sumnjam da bih se našlo mnogo dobri fotografija koje bih valjalo nagraditi, kao postrek za budući rad, a to se odnosi posebno na rad mladih fotoreportera, čije vrijeme tek dolazi.

Ipak, velika krivica što takva nagrada ne postoji, pripada i samim fotoreporterima koji nisu ni na koji način organizovani, u smislu udruženja, koje bih moglo da pokrene takvu nagradu, naravno, uz pomoć udruženje novinara. Kao što je to slučaj u Hrvatskoj i Srbiji.

Nagrade Hrvatska:

Za najbolju hrvatsku novinsku fotografiju u 2010. godini proglašena je fotografija ‘Dalekovod’ Vlade Kosa iz agencije ‘Cropix’, koja je ujedno proglašena i najboljom fotografijom u kategoriji ‘Svakodnevni život’, a za nju je autor dobio nagradu ‘Pavao Cajzek’, koja mu je uručena u Hrvatskome novinarskom domu u Zagrebu.

Damir Senčar iz Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) osvojio je nagradu za najbolju sportsku fotografiju na kojoj je hrvatska atletičarka Blanka Vlašić nakon preskočenih 208 centimetara.

U kategoriji ‘Događaj’ nagradu je dobio Andrija Lučić iz agencije ‘Cropix’ za fotografiju požara u zadarskoj Lesnini, a u kategoriji ‘Reportaže’ nagrada je pripala Darku Bandiću iz agencije ‘Associated Press’ za seriju fotografija iz mađarskoga grada Deveczera nakon poplave crvenoga i otrovnog mulja.

U kategoriji ‘Fotografski portret’ nagradu je dobio Tom Dubravec iz ‘Globusa’ za fotografiju Ive Brešana, a u kategoriji ‘Kultura i umjetnost’ prvu nagradu ‘Ivan Fabijan’ dobio je Boris Ščitar iz agencije ‘Pixsell’ za fotografiju s izložbe portreta hrvatskih ratnih invalida.

Za najbolju fotografiju iz kategorije ‘Priroda i okoliš’ nagrađen je Danijel Soldo iz agencije ‘Cropix’ za fotografiju roda.

Na natječaju Zbora fotoreportera Hrvatske ‘Hrvatska novinska fotografija 2010.’ bilo je prijavljeno 1525 fotografija 93 autora, a njih 17 ušli su u finale.

Ocjenjivački sud činili su urednik fotografije u njemačkom magazinu ‘Stern’ Harald Menk, fotoreporter francuske novinske agencije AFP-a Joe Klamar te bivši urednik fotografije u ‘Globusu’ Darije Petković.

Zbor fotoreportera Hrvatske projektom novinske fotografije, koji se održao po osmi put, promovira i dokumentira novinsku fotografiju u Hrvatskoj.

Nagrade Srbija:

Nagrada za najbolju fotografiju u medijima „Press foto Srbija“ za 2011. godinu uručena je Marku Đokoviću, fotoreporteru dnevnog lista Press, na svečanoj dodeli održanoj 8. aprila u Kulturnom centru Beograda.

Nagradu u vrednosti od hiljadu evra za fotografiju „Parada ponosa“ Đokoviću je uručio Dejan Margetić, direktor marketinga kompanije Gorki list, koja je pokrovitelj nagrade.

U kategoriji Foto ilustracija, nagrađen je Saša Čolić za fotografiju „Pillows“. Njegova koleginica Marija Janković nagrađena je u kategoriji Ljudi reportaže za „Vojvođanske švabe“.

Fotoreporter Press-a Nemanja Jovanović dobitnik je nagrade za fotografiju „Stanovnika 0“ u kategoriji Okolina reportaža. U oblasti Portret reportaža, nagrađen je Novak Đurović za fotografiju „Beštija“.

Marku Risoviću uručena je nagrada za „Urban rabbits“ u oblasti Umetnost reportaža, dok je u kategoriji Život, nagrađen Goran Sivački za foto „Popodnevni odmor“, a Sanja Knežević dobila je nagradu u kategoriji Život reportaža za „Porodične stvari“.

Miloš Bičanski je nagrađen u kategoriji Blic reportaža, a specijalna nagrada pripala je za oblast Život reportaža Nemanji Pančiću, autoru fotografije „Najdanovi krugovi“.

Na 13. konkurs medijske fotografije za nagradu Pres foto Srbija, koju dodeljuju Asocijacija medijskih fotografa Srbije, Centar za razvoj fotografije i Udruženje novinara Srbije stiglo je više od 1.200 medijskih fotografija i foto-reportaža u devet kategorija.

Žiri, u sastavu Branimir Karanović, profesor fotografije, član ULUPUDS-a, Aleksandar Kelić, član ULUPUDS-a, Dalibor Danilović, fotograf, Reiner Riedler, fotograf iz Austrije i Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije, odabrali su 158 fotografija, koje su do 15. aprila izložene u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: